top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

Forskning, svømming og vannsikkerhet

Oppdatert: 17. jun. 2019


Etter å ha lært opp titusenvis til å svømme, vært med å videreutvikle svømmefaget og jobbet på tre kontinenter, er Dr. Stallman definitivt en autoritet innen svømming og vannsikkerhet.

SKI (Livredderen): Robert Keig Stallman vokste opp i en familie med tilknytning til vann og friluftsliv. Hans far var aktiv i både KFUM, Røde kors og speideren som frivillig innen vannsikkerhet / water safety. I tillegg var hans onkel svømmepartner med selveste Johnny «Tarzan» Weismuller i Hollywood, datidens største stjerne. På tross av dette, var Stallman en av de aller siste i vennegjengen som lærte seg å svømme.

I åtteårsalderen ønsket han å bli med sin far på kanotur, men fikk blankt avslag. «ikke før du kan svømme minst 200 meter, redningsvest er ingen erstatning for vannkompetanse» sa far. Som sagt så gjort og ikke lenge etter, behersket han svømmekunsten nok til å kunne bli med sin far på padletur. Etter noen turer, ønsket unggutten å prøve seg i kano alene, men far kom straks med et nytt krav; Ikke før du kan svømme 1.500 meter uten stans.

Frøet var sådd og interessen begynte å spire. Robert meldte seg på svømmekurs, men strøk flere ganger. Men det ble ikke sett på som et nederlag, snarere tvert imot. Nå hadde han blitt såpass nysgjerrig og interessert i svømming at han gledet seg til å ta nye kurs og lære nye ting hver gang. Etter hele åtte svømmekurs, med påfølgende stryk, var nysgjerrigheten og interessen virkelig tent. «Jeg satt ofte igjen med flere spørsmål som instruktørene ikke ga særlig gode svar på, derfor var det så spennende å ta forskjellige kurs, og høre på forskjellige instruktører».

Noen år senere begynte han med svømmeopplæring og livrednings undervisning selv, og ca. 15 år etter var han selv ansvarlig for svømmeopplæring i området som han selv vokste opp i, i samme opplegg hvor han hadde strøket som guttunge. Den lille gutten sitt ønske om å padle kano for over 70 år siden, utviklet seg til en interesse, nysgjerrighet og lidenskap som har fulgt ham siden frem til i dag.

I dag er Dr. Robert Keig Stallman, en forsker anerkjent over hele verden for sitt arbeid innen svømming og vannsikkerhet. Noe som ikke er så rart, da han har undervist i svømming og livredning i over 60 år, siden 1956, samt utdannet svømmeinstruktører i godt over 50 år. Ikke bare i hans hjemland USA, men også blant annet i Canada, Tanzania, eller over store deler av Europa, deriblant Norge.


En av de tilbakevendende utfordringene innen faget har vært mangelen på internasjonale standarder og definisjoner på vannkompetanse, svømmekunnskap og hva som kreves for å være trygg i vannet.

De siste årene har Dr. Stallman, sammen med flere andre internasjonale forskere, laget et løst beskrevet mål om hva som trengs å læres for å kunne være trygg i vannet, for første gang støttet av forskningsresultater. En slags «felles enighet» om hva som bør læres bort uavhengig av nasjonalitet eller kultur. Det gir et betraktelig bedre grunnlag for fremtidige generasjoners svømmeopplæring.

«Dette er drukningsforebyggende arbeid på høyt nivå».


234 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page