Vinteren banker på døren og da gjelder det å ha kunnskap om isvett når du skal ferdes på islagte vann vintermånedene.
– En billig livsforsikring er ispigger, fløyte, kasteline og en vanntett pose med ekstra skift med ullundertøy, sier hovedinstruktør Damien Pora til Livredderen.
Vinteren banker på døren og tradisjonene tro jobber Norges Livredningsselskap med å formidle kunnskap om å ferdes på islagte vann. Enkle forberedelser redder liv.
Røde Kors
Hovedinstruktør Damien Pora i Norges Livredningsselskap startet med å formidle kunnskap om is-redning for et par år siden i regi av Norges Røde Kors.
– I dag bruker vi isvettreglene som grunnlaget for forelesninger og undervisning, sier Pora til Livredderne og legger til at en ny vintersesong er i anmarsj.
Han sier at allerede i slutten av oktober kan isen begynne å danne seg enkelte steder. – I Oslo og Akershus pleier det være rundt november/desember for ferskvann og desember/januar for sjøvann, sier han.
Livsviktige tips
Ved enkle råd kan opplevelsen på islagte vann bli veldig bra og ikke minst trygg.
– Unngå å gå alene på isen, varsle familien om når du skal tilbake f.eks. dersom du skal isfiske, sier han og legger til at ispigger er et must og selges på livredning.no
Du kan også sjekke iskartet og snakke med kjentfolk i området du skal ferdes.
– Det er heller ingen skam å snu, dersom du blir usikker om isen er trygg, sier Pora.
Slik tar du deg opp på sikker is
Bruk fløyte for å få oppmerksomhet. Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg. Kost vekk eventuell snø og stikk ispiggene hardt ned i isen, trekk deg opp på armene mens du sparker i fra med beina (dersom du ikke har ispigger, men har skistaver, kan disse brukes som primitive ispigger.)
Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is.
Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken.
Isvettreglene
1. Ha respekt for isen
2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter
3. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr
4. Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredd
5. Hold deg på sikker is
6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer
7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen
8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk
9. Hvis andre går gjennom isen, hold avstand
댓글