top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

RASK OG BESLUTTSOM INNSATS REDDET ET LIV

Aleksander og Marthe Mæland kom tilfeldigvis til unnsetning på stranden i fjor sommer og reddet en person fra drukning.

– Dette er en hederlig innsats, sier hedrings-koordinator Bjørg Thorell Krabbedal til Livredderen.

Aleksander Mæland fikk NLS sin sølvmedalje for å ha reddet en person fra drukning, og Marthe Mæland ble tildelt diplom for sin innsats.

En juni-dag

I slutten av juni i fjor sommer var familien Mæland på stranden på Brusand, litt sør for Stavanger, for å ta bilder av deres lille Tirill på et år. Familien bor like i nærheten og kjenner området godt. Mormor var også med på stranden denne ettermiddagen.

Denne spesielle dagen skulle bli veldig annerledes enn hva de hadde planlagt.

I samme stund var også familien Ahmed ved stranden som teller fem personer.

Familien nøt sommerdagen og hadde vært på et fire dagers besøk i området.

Det var mamma, pappa, og sønnen. De hadde også med seg mammas søster hennes mann. To i familien syntes ikke vannet var kaldt og tok en frisk svømmetur.


Sterk strøm

Strømmen i vannet viste seg å være sterkere enn det de hadde forutsett, og de fikk begge problemer. Mannen fikk vann i halsen, og slet med å holde hodet over vannet. Han fikk likevel ropt om hjelp så høyt han kunne. Ropet hørte Aleksander Mæland. Han trodde først det var barn som lekte og ropte på stranden, men forstod raskt at det var noen som var i livsfare i vannet.


Livbøyen

Aleksander løp alt han kunne til livbøyen, og skyndet seg ut på skjæret for å klatre ned i vannet. Mens han løp ringte han nødtelefonen 113, men rakk aldri å snakke med operatøren – han måtte kaste fra seg telefonen og klatret ut. Han oppdaget en kvinne som lå med hodet under vann, og svømte til henne. De fikk opp kvinnen og Aleksander startet umiddelbart med hjerte- og lungeredning, og etter det som føltes som evighet begynte hun endelig å puste. Hun kastet opp masse vann som hun hadde svelget. Flere kom til, og sammen fikk de plassert kvinnen i livbøyen og fraktet henne til land. De tok seg av begge til brannvesen, ambulanse og politi ankom.

Hovedstyret i Norges Livredningsselskap berømmer og takker Aleksander og Marthe Mæland for deres raske og besluttsomme innsats denne Juni-dagen. En kvinne ble reddet fra drukningsdøden.

Bildetekster:

Arnvid Brustveit NLS (fv.), hedringskoordinator Bjørg Thorell Krabbedal, Alexander og Marthe Mæland og ordfører Jonas Skrettingland.


Tidligere president Reidar Nesheim i NLS til venstre sammen med hedringskomiteen

47 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page