top of page
  • Redaktør#1

Kunnskap om isvett redder liv

136 mennesker har druknet med døden til følge, gjennom råtten is, siden dødstallene ble registrert på slutten av åttitallet.OSLO (Livredderen): – Dette er tragiske tall og bak hver drukning ligger det mange «nesten-drukninger» som har gjort stor skade på mange familier, sier president Claire Ann Alfonso i Norges Livredningsselskap.

Totalt 136 mennesker har druknet med døden til følge siden 1988 og det drukner i snitt mellom 4-5 mennesker gjennom is hver vinter.

Hjelp oss å redde

Norges Livredningsselskap har en tydelig visjon: «lære alle i Norge hvordan redde seg selv og andre i vannmiljøer». Dette gjelder spesielt på islagte vann.

– Vi har investert i ispigger som er et livsnødvendig redskap som alle som ferdes på vann bør ha med seg om ulykken skulle være ute, sier Alfonso.

Presidenten forteller at Norges Livredningsselskap skal gi bort 300 ispigger til de som føler seg spesielt utsatt med mye ferdsel på islagte vann (se egen boks side 7).

– Vi gjør dette som ett ledd i vårt drukningsforebyggende arbeid, sier hun.


Drukningsforebyggende informasjon

Norges Livredningsselskap jobber med å informere om farene ved å ferdes på islagt vann gjennom pressemeldinger til norske aviser. De siste fem årene har det vært 250 nyhetssaker om isvett. Aftenposten har skrevet flest saker om temaet.

– Dette informasjonsarbeidet fortsetter for fullt og er en sentral del i vårt drukningsforebyggende arbeid, sier president Alfonso.

Alfonso er styremedlem i International (ILSE) Life Saving Federation of Europe hvor «best practice» fra den nordlige islagte delen av Europa blir delt med medlemmene.

Mistet dem nesten Ved påsketider i fjor kunne vi lese på nrk.no om far og sønn i familien Mellum som gikk gjennom på Rokosjøen i Løten kommune i Hedmark. De var 70 meter fra land, isen sprakk uten forvarsel og begge gikk hodestups ned i det iskalde vannet.

– Jeg fikk ikke noe forvarsel i det hele tatt. Ingen knasing i isen, ingen bevegelse, sa pappa Arne Vegard til statskanalen. Han la til at etter en stund begynte han å tenke at dette var slutten, at han også var i ferd med å miste sønnen og gjøre kona til enke.

Heldigvis hadde de begge med seg de røde ispiggene hengende rundt halsen.

– Vi er i live takke være ispiggene, sa far Mellum til nrk.no. (Faksimile: NRK)66 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page