top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

KREVER NULLVISJON FOR DRUKNINGER

Oppdatert: 21. feb. 2023

Flyte–sjef Siv Jensen krever en klar nullvisjon for drukninger, på samme måte som i trafikken, for å få ned de dystre dødstallene.

Horten (Livredderen) – Det drukner for mange i Norge, og vi trenger en nullvisjon på samme måte som i trafikken, sier Flyte-sjef Siv Jensen til Livredderen.

Hun krever at visjonen etterfølges med en tydelig handlingsplan og midler for å få ned de stigende drukningstallene i Norge.

Det døde 88 mennesker fra drukning i fjor i Norge. Det er en økning på hele 17 prosent sammenlignet med året før, hvor 75 mennesker døde fra drukning.


Viktig konferanse

I januar samlet paraplyorganisasjonen Flyte 120 mennesker til landets første felles konferanse i Horten for å sette drukningsforebygging på dagsorden.

– Oppdraget er å prøve å få alt drukningsforebyggende arbeidet koordinert i Norge, sier hun, og legger til at det gjøres mye, men alle aktørene bidrar på hver sin tue.

Jensen sier at arbeidet er asynkront, ukoordinert og folk finner ikke hverandre, og derfor arrangerte Flyte landet første drukningsforebyggende konferanse i Horten.

– Flyte skal ikke erstatte oppgavene som gjøre i organisasjonene, men sørge for at alle ressurser kan samarbeide, og dra lasset samme i samme retning.


Nesten-drukning

Konferansen ble åpnet av fiskeri– og havminister Bjørnar Skjæran som selv har vært i drukningsfare i båt i Nord-Norge og han har kjent frykten på kroppen.

– Dette er et særdeles viktig arbeid som jeg stiller meg bak, åpnet minister Skjæran.

AP-mannen har forlist på sjøen to ganger og vet hvordan det føles å være i fare og hjelpeløs. En fin vårmorgen for 25 år siden la ministeren ut i sin småbåt med påhengsmotor. Bensinslangen lå i en kveil og plutselig knakk motoren og Skjæran fulgte etter i havet da slangen strammet seg rundt foten. Heldigvis gikk det bra, men det satte er støkk i den nordnorske politikeren.


Vurdere en nullvisjon mot all drukning

Regjeringen har etablert en nullvisjon for omkomne og hardt skadde på sjøen. Sjøfartsdirektoratet får i oppgave å utarbeide en handlingsplan. Regjeringen varsler også at den vil vurdere en nullvisjon mot all drukning.

– Norge er en havnasjon og mange har jobben sin til havs. Med en nullvisjon og en konkret handlingsplan tar vi et ytterligere grep for at alle skal komme trygt hjem fra jobb på havet, sa fiskeri- og havministeren.


Faktaboks:

Paraplyorganisasjon som skal samle alle som jobber med drukningsforebygging i Norge.

Formålet er å forebygge drukning.

Flyte ble formelt stiftet i april 2022, og lansert 28. juni samme år.

Siv Jensen er daglig leder i Flyte.

Medlemsorganisasjoner er NLS, RS, Norges Svømmeforbund, Norges Padleforbund, DNT.

NTNU skal bidra med forskningsbasert kunnskap og være lenke til skoleverket.

Organisasjonen skal være en aktiv og ledende pådriver i drukningsforebyggende arbeid.

Skal gjennomføre informasjonstiltak, kampanjer og opplæring innen druknings- forebygging - som et ledd i en samordnet innsats mot drukningsulykker.

Opprettelsen ble gjort mulig med en raus donasjon fra Hans Herman Horns stiftelse, som bevilget hele 15 millioner kroner til drukningsforebygging – fordelt over tre år fra 2022.


Tidligere finansminister Siv Jensen er nå leder for organisasjonen Flyte.

62 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page