top of page
Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

Fra Australia til Norge

Den australske Strandlivredderen Alex Bartaska (24) jobbet sin første sommer på Oslo-strendene og føler seg hjemme i Norge.

Sørenga sjøbad (Livredderen) – Alle verdens Strandlivreddere er i samme familie, og må samarbeide og dele kunnskap, sier Alex Bartaska til Livredderen.

Han jobbet seks år for verdens fremste livreddernasjoner, Australia og New Zealand. 24-åringen ønsker å dele kunnskap med den norske Strandtjenesten.

To bachelorer

Da foreldrene fikk jobb i den norske sjømatindustrien, pakket de koffertene og bosatte seg på øya Karmøy i Nord-Rogaland. Bartaska har to bachelorer i pre-hospital medisin, og scene-kunst. Han jobbet i ambulansetjenesten i hjemlandet.

– Jeg kan snakke litt norsk, sier han stolt da Livredderen møter han på en solfylt dag på Sørenga sjøbad i Oslo. Det har vært en relativt våt sommer i Oslo-regionen.

Strandlivredderne reddet ti personer fra direkte drukningsfare i sommer. 38 mistet livet i drukning i Norge i første halvår 2023. I fjor døde 88 av drukninger.

– Strandlivredderne gjør en livsviktig jobb for befolkningene, sier han.

Den norske sesongen er fra juni til august, men i Australia fra november til april.


Surf Karmøy

Norge og Australia har vann på alle kanter og er ganske like på den måten. Han tok kontakt med NLS da han kom til Norge og vil dele en hemmelig drøm med leserne.

– Jeg drømmer om å etablere en Strandtjeneste på Karmøy. Surf Karmøy, sier han, og legger til at mye handler om å bygge inn en god vannvettkultur i befolkningen.

Surfekulturne på Vestlandet trenger kompetent veiledning og kunnskap om naturen.

– Det er viktig at Strandlivreddere deler kompetanse over landegrenser, og jeg skulle ønske meg at denne kulturen også ble forsterket i Norge, sier han til Livredderen.

Han mener en utveksling av Strandlivreddere mellom landene styrker tjenestene, noe som Kystlivredderne i Danmark har praktisert i flere år.

En dramatisk redning

Surf Life Saving som Strandtjenesten i Australia heter, vokter 52.000 kilometer med strandlinje og har over 6.000 redninger hvert år med drukningsfare. 339 døde i 2022.

– Har du en dramatisk redning du vil dele med leserne?

– Jeg har vært med på mange redninger, men det er én som skiller seg ut, sier han.

Det var noen fisker som ble fanget av tidevannet i en utfordrende vik. De klarte ikke redde seg selv og fikk store utfordringer da de miskalkulerte været totalt.

– Heldigvis klarte vi å bringe fiskerne i sikkerhet, men det morsomme var at en av de også var meteorolog, sier han og ler.

Faktaboks Strandlivreddere Australia


Etablert i 1907

314 Livredningsklubber

190.000 medlemmer

6.000 redninger med direkte drukningsfare

12.000 strender

52.000 KM kystlinje

75 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page