top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

FANTASTISK Å BERGE ET LIV

Oppdatert: 10. des. 2021

— Å berge et menneske, slik du gjorde i mars i år Jon Helge Olsen, er fantastisk, sa Ståle Elstad.


I ei snøtjukke på Ulvangsfjorden i mars i år, ble Jon Helge Olsen (46) vár at noen trengte hjelp. Han hadde hørt ropene tidligere, men ikke tydet de slik at det var nødrop. Nå skjønte han at det var alvor. En annen hobbyfisker var havnet i havet og klarte ikke å komme seg opp, da skoene hadde huket seg fast i garnet.

Skulle hatt en kniv

— Hadde jeg hatt en kniv, hadde aldri dette skjedd, sier Arnar Edvardsen (84). Vi møter han inn på To kopper, kaféen på Coopen på Leland. Rett over han sitter redningsmannen Jon Helge, og kompisen Torbjørn Olufsen som også hjalp til da Arnar skulle loses opp fra redningsbåten og inn i en varm dusj. Arnar var døden nær og stivfrossen. I ambulansen etter dusjen ble kroppstemperaturen målt til bare 33 grader.

Arnar måtte tilbringe ei natt på sykehuset i Sandnessjøen, men kom fort til hektene. To dager etterpå var han igjen på sjøen.

— Jeg har sagt det til slekta, at når jeg ikke klarer å klarer å starte påhengeren med startsnora, først da slutter jeg, smiler den spreke hobbyfiskeren.


Spesielt å få heder

Jon Helge er en beskjeden hedersmann, og vil ikke ha mye blest om redningsdåden:

— Det er spesielt å få en slik heder, ja det er det. Det gikk heldigvis godt, og da er det greit.

Han mener hendelsen har gjort at han nå er mer forsiktig når han er ute og setter garn, eller på annet fiske. Mer forsiktig er også Arnar:

— Jeg har fire unger pluss noen barnebarn som jublet for at det gikk godt. De er nok litt redd for meg, så nå passer jeg meg. Og kniv det har jeg alltid med meg, slik at jeg kan skjære meg løs, om noe slikt skulle skje igjen.

Reddet livet til Arnar

Og hederen, det står Ståle Elstad for. Han er med i hovedstyret for Norges Livredningsselskap. En stiftelse som gir heder til dem som redder folk, eller gjorde et hederlig forsøk på å redde noen.

— Jeg vet hvor tungt det er å få en mann opp fra sjøen, og inn i en båt, sier Leirfjord-ordfører Ivan Haugland. Han er vert for denne seansen, og overlater ordet til Ståle:

— Jeg leste i Helgelendingen om redningsdåden, og da rapporterte jeg dette inn til styret vårt. Du gjorde alt rett, og reddet livet til Arnar. Derfor får du denne utmerkelsen fra oss.

Jon Helge får et flott diplom en rednings-pin, og litt annet stæsj fra Livredningsselskapet. Så er det tid for fotografering, før kommunen byr på et lite måltid for de inviterte.

41 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page