
Sveitseren Frederic Tortosa (32) vier sitt liv til Open Water-sporten, men etterlyser flere nordmenn i internasjonale konkurranser.
BARCELONA (Livredderen): – Norske livreddere bør delta på enda flere internasjonale mesterskap for å få viktig erfaring, utvikle seg i idretten og komme seg inn i toppen av internasjonal livredningssport, sier Frederic Tortosa.
I oktober arrangerte den Barcelona-baserte sveitseren det syvende Barcelona Rescue Festival 2017 på Platja de San Sebastiá; midt i den katalanske hovedstaden.
14-ÅRING
Tortosa begynte som livredder allerede i 14-årsalderen. Men etter tre år som ren svømmer i en svømmeklubb, ble det for kjedelig. Han ønsket seg mer.
– Jeg innså tidlig at ren svømming ikke var mitt beste valg, og veien til livredning og Open Water-øvelser ble derfor kort,
sier han.
Han har vært aktiv deltager på det sveitsiske landslaget og har en forkjærlighet for øvelsen Beach Flags. Han har selv deltatt i denne øvelsen siden ungdomsårene.
– Mitt sosiale liv og mine personlige mål har sirklet rundt denne øvelsen, sier han. Han mener at dette handler om mye mer enn å løpe som en «gal» etter en pinne.
– Jeg opplever at interessen for Open Water-konkurranser er i vekst, sier han.
Det samme ser vi i Norge med Oslo Open Water på Tjuvholmen som har vært et nytt tilskudd i samme gate med konkurranser i åpent vann. Denne vokser år for år.
BYGGER STEN PÅ STEN
Livredningsopplæringen i Katalonia er integrert i de offentlige skolesystemet hvor disiplinene er valgfag i skolen. 550 studenter valgte livredning i inneværende år.
– Vi legger stor vekt på den sportslige utviklingen, men vi utdanner også dommere, personell til mesterskap og selvsagt livreddere, sier 32-åringen Tortosa. Det er tre nivåer i utdanningen hvor første nivå er 500 timer, andre 650 timer og siste og øverste nivå 900 timer undervisning. Det finnes ni livredningsklubber i Katalonia.
President i Catalan Surf Life Saving Federation, Frederic Cercòs (73), har jobbet i Katalonias Sportråd i mange år før han troppet på som høyeste leder for livredderne.
– Jeg elsker alt innen livredningssporten; utdanningen og sporten, sier Cercòs og legger til at federasjonen legger forholdene til rette slik at hans kollega Frederic Tortosa kan utvikle, bygge og dra sporten videre i Katalonia.
NORGE PÅ KARTET
Det norske landslaget har de siste årene jobbet hardt i konkurranser internasjonalt.
– Jeg er imponert over de solide forbedringene vi så i Belgia i EM, sier Tortosa.
Han mener at laget forbedrer seg for hvert internasjonalt stevne, men at det fortsatt er en vei å gå før en trygg plass på pallen er innen rekkevidde.
– Men jeg føler meg trygg på at utøverne vil komme med den entusiasmen jeg ser i laget, sier han og trekker frem utøvere som Gard Øvergaard, Celestin Alfonso, Andreas Boye og Ane Lillebo, som har utmerket seg internasjonalt.
– Har du noen gang vært i Norge?
– Nei, men jeg skal fortelle deg en hemmelighet, min tippoldemor kommer fra Norge, og jeg har slektninger i både Oslo og Bergen, sier den entusiastiske livredderen.