top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

Hjerte-Lunge-Redning (HLR) redder liv!

Oppdatert: 17. jun. 2019


Børge Høysæter (t.v.) hedret med diplom for fremragende innsats.

Den 28. september ble Børge Høysæter hedret av Norges Livredningsselskap med diplom for fremragende innsats under en ulykke i Nordmarka i Oslo 19. september 2015. Børge og to forbipasserende klarte sammen å redde Fredrik Haugen fra drukningsdøden. For to år siden var kameratene Børge og Fredrik ute på downhill-sykling i Nordmarka. De var på vei ned noen bratte skrenter i skogen da uhellet skjedde. Fredrik stoppet opp for å ta en pause. Børge syklet litt lengre ned for å vente. Etter å ha ventet en stund, og Fredrik fortsatt ikke var å se, gikk han oppover for å se etter ham. Han synes det var rart at Fredrik brukte så lang tid. Kunne det ha skjedd et uhell?

Han fikk rett i sin antagelse. Børge fikk først øye på hjelmen til Fredrik i en elv. Da han kom litt lenger opp i terrenget, så han at sykkelen lå i elven ved en bro. Han løp opp på broen for å få oversikt, og dermed ser han Fredrik ligge under sykkelen. Børge handlet raskt, dro kameraten sin opp av vannet og begynte å rope om hjelp.

To forbipasserende oppdager Børge og kommer til for å hjelpe. I mellomtiden har Børge sjekket om Fredrik puster, noe han ikke gjør. Sammen begynner de på Hjerte-Lunge-Redning (HLR). Samtidig ringer Børge 1-1-3, og alarmsentralen forteller at de skal sende et helikopter. Det tar rednings-personell omtrent 30 minutter å finne ulykkesstedet. Hele tiden utfører Børge og de forbipasserende HLR.

Helikopteret kom med hjertestarteren og før Fredrik blir fraktet til sykehuset ble det ved hjelp av hjertestarteren funnet puls. Det var et godt tegn, men enda var ikke tilstanden avklart. Fredrik ble i lang tid holdt i kunstig koma for å minske skadene, heldigvis gikk det bra til slutt, selv om han har hatt flere opphold på Sunnaas. Legene kan bekrefte at det var den gode utførelsen av HLR som gjør at Fredrik lever i dag. Det kan han takke kameraten sin Børge for!

De ungene mennene, som i dag er 23 år gamle, har fått et svært tett vennskap. De har også kontakt med de to forbipasserende, som bistod den dramatiske hendelsen.

Det var en rørende og flott seremoni i september, der de også delte sine opplevelser og erfaringer med hverandre og familie. Mange fine ord ble sagt og Fredrik var veldig takknemlig. Hovedstyremedlem Vigdis Braar Fredsrud og president Claire Alfonso delte ut diplom, blomster og gaver fra NLS. – Hadde det ikke vært for din snartenkte handlemåte, Børge, så kunne hendelsen fått en tragisk utgang for Fredrik. Derfor vil vi på vegne av hovedstyret av NLS berømme deg for denne fremragende utførte jobben og gratulere med innsatsen, avsluttet Vigdis Braar Fredsrud.


157 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page