top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

HEDRET FOR Å HA REDDET TO MENNESKELIV

Foto og tekst: Hildegunn Nielsen Hanssen – Brønnøysund Avis

Daniel Johannesen fra Vega var på rett sted til rett tid da to personer havnet i vannet utenfor Finnmark. Hovedstyret i Norges Livredningsselskap har onsdag tildelt Daniel Johannesen diplom for å ha reddet to menn fra drukning ved Skarsvåg i Finnmark.

Sendte ut mayday

Hendelsen fant sted da Johannesen fra Vega var ute og fisket med juksa utenfor Skarsvåg i Finnmark den 7. april. Stedet ligger ved Risfjorden på nordøstsiden av Magerøya i Nordkapp kommune i Finnmark.

Den første redningsalarmen ble sendt ut klokken 11.15, men denne fikk ikke Johannesen med seg fordi han oppholdt seg på dekk. Da han litt seinere hørte meldinga, hadde Kystradioen ute en feil melding om at dette gjaldt en båt mellom Mehamn og Kjøllefjord. I dette området var ikke Johannesen og dermed fortsatte han å fiske. Men like etter hørte han den aktuelle båten selv sendte ut mayday og Johannesen skjønte at det var en båt han hadde observert like før og som befant seg i nærheten.

Mange tanker i hodet

Han dro inn bruket han hadde ute, og satte kursen mot båten som hadde havarert. Det tok ti minutter før han var fremme og da måtte han manøvrere båten mellom vrakrester og tauverk før han så to personer som lå og fløt i vannet- De klamret seg til bagene som inneholdt redningsdraktene de ikke hadde rukket å ta på seg før båten sank.

- Det var mange tanker som gikk igjennom hodet mitt da jeg sto i styrhuset med kikkerten og speidet etter folk. Jeg visste ikke hva jeg kom til og om jeg ville finne dem. Samtidig som jeg sto der med kikkerten, måtte jeg styre unna vrakrestene som kom mot båten, forteller Johannesen.


Nedkjølte

Det var en far og hans sønn som lå i vannet og ventet på å bli berget. Ingen av dem hadde redningsvester på og den eldste av dem begynte å kjenne at han mistet krefter. Johannesen berget først sønnen opp ved å kaste ei fangline til dem og dro ham opp bak på hekken hvor han hadde en redningsleide. Vannet holdt tre plussgrader.

- Jeg og han måtte ta tak i faren begge to for å få ham over hekken. Det kan hende de lå i vannet i 15 til 20 minutter, sier Johannesen.

Han var den båten som lå nærmest. De andre båtene i nærheten lå en halvtime unna.

- Tror du de hadde overlevd å ligge lenger i vannet for å vente på å bli reddet av noen andre om du ikke hadde vært i nærheten?

- Nei, men det er ikke godt å vite om de hadde klart det, sier han beskjedent.

Om bord i båten fikk de to fiskerne tatt av seg de våte klærne og fikk på seg tørt tøy, mens Johannesen fyrte opp varmen i lugaren. På land ble de to umiddelbart tatt hånd om av ambulanse. Da hadde de ifølge Johannesen en kroppstemperatur på 35 grader.


Hedret for heltedåd

Onsdag ettermiddag fikk Daniel Johannesen diplom for heltedåden av

Den ble delt ut av Ståle Elstad under en liten seremoni på Vega verdensarvsenter.

Ordfører Andre Møller hedret også Johannesen for innsatsen og ga ham et fat laget av kunstneren Margrethe Gunnes fra Vega.

- Du reddet to menneskeliv fra å drukne ved å være på rett sted til rett tid. Jeg håper aldri du får oppleve igjen, men jeg regner med far og sønn var glade for at du var akkurat der, sier Andre Møller.

- Ja, det var de, sier Daniel Johannesen med et smil.Bildetekst: Norges Livredningsselskap diplom ble utdelt av Ståle Elstad og et fat av kunstneren Margrethe Gunnes ble gitt på vegne av Vega kommune av ordfører Andre Møller.39 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page