top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

109 MENNESKER REDDET

De syv siste årene har strandlivreddere reddet 109 mennesker fra drukningsfare på Oslo-strendene. Nå trues tjenesten med budsjettkutt for sommeren 2021 – da det skal bygges nye toaletter på Huk.

– Strandlivreddertjenesten er livsviktig for Oslos befolkning, sier president Claire Ann Alfonso i Norges Livredningsselskap og ber om at politikerne besinner seg.

Bare i sommeren reddet livreddere fra Strandtjenesten ti mennesker i direkte drukningsfare.

De bisto i 6.541 hendelser med hjelp til folk på de fire strendene. Hittil i år er 85 døde som følge av druknings i Norge. Til sammenligning omkom 108 personer på veiene i fjor.

Veldig bekymret

Den siste uken har det blitt kjent at Oslo-politikerne vurderer å kutte strandlivredderne ut av budsjettet for 2021. Dette skal avgjøres i desember.

– Vi er redd og foruroliget hvis toalettene på Huk går foran sikkerheten til badegjestene på Oslo-strendene i 2021, sier president Alfonso.

I 25 år har Oslo Kommune og Norges Livredningsselskap (NLS) samarbeidet med å vokte de mest trafikkerte strendene i Oslo-området. Dette er Huk, Ingierstrand, Hvervenbukta og Sørenga sjøbad.

Bred kompetanse

Strandlivredderne er utdannet hos Norges Livredningsselskap. De har bred erfaring, solid kunnskap med relevant utstyr på strendene. De er også utdannet innen hjerte- og lungeredning og ringer nødetatene med raske koordinater ved behov.

– Vi følger internasjonale regler i utdanning og risikovurderinger av strender, sier Alfonso i Norges Livredningsselskap. (Se vedlegg)

Sesongen begynner i midten av juni og varer ut august. Det har aldri vært så mange mennesker generelt på Oslo-strendene som de siste årene og på Sørenga spesielt.

Forebygge potensielle ulykker

Strandlivredderne jobber to og to sammen, og har også med seg assistenter. De har som utgangspunkt å forebygge potensielle drukningsulykker. Det vil si at hver strand blir nøye vurdert av Norges Livredningsselskaps «risk assement» som er en grundig risikovurdering i vannmiljøer. Her identifiserer og analyserer Livredningsselskapet potensielle risiko for fremtidige hendelser som kan skade folk eller drukning med døden til følge.

– Da er vi best skodd til å gi et godt og sikkert tilbud til gjester på stranden i forkant, sier Alfonso og legger til at en god strandlivredder er en tørr strandlivredder.

Gul og rød

Strandlivreddere er godt synlige med knallgule skjorter og røde shorts. De har også godt synlige flagg og egen stol som er veldig lett å få øye på en strand. De patruljerer rundt blant badegjestene og representer de gode verdiene for sunt bade– og strandvett. Strandlivredderne har godt kunnskap om den lokale stranden og generelt godt opplært i drukningsforebyggende arbeid. De er der for å hjelpe Oslos befolkning.

– Jeg vil takke Oslo Kommune som ser sitt ansvar med å drive profesjonell drukningsforebyggende arbeid på sine strender, sier president Claire Ann. Alfonso i Norges Livredningsselskap.

166 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page