top of page

Råd til foreldre

Viktige råd og tips til foreldre for å forhindre drukning hos baby og småbarn.

Råd til foreldre

Fra 10 måneder og oppover.

 

Dette er viktige råd og tips til foreldre for å forhindre drukning hos baby og småbarn. Nedenfor beskrives fire ulike nivåer med råd for å beskytte deres eget eller andres barn.
 

Trygghet
Når babyen er 10 måneder eller eldre lærer de seg å krabbe eller gå. De aller fleste barn er tiltrukket av vann, særlig de som har begynt på babysvømming. Selv om barnet har mestret et fall i vann i et basseng på 35 varmegrader er de ikke forberedt på et fall i vannet som er 28 grader, som i et vanlig basseng. I Norden har vi utfordringer med kaldt vann som i seg selv kan lamme barnet med kuldesjokk. Derfor går det første nivået ut på at: du må alltid være innenfor rekkevidde!

Gå på kurs
Det neste du kan gjøre som forelder er å gå på kurs hos oss. Der leker man seg fram med aktiviteter som innebærer litt
rotasjon, ferdigheter som glidning i vannflate og med ”fall og snu”.

Vi må vurdere barnet der de er akkurat nå, og vi vurderer de etter tre ting:

1. Hvordan havner de i vannet?

2. Hva trenger de da for å kunne klare seg?

3. Hvordan klarer de å komme seg opp av vannet?

 

Våre aktiviteter oppmuntrer barn til å kunne orientere seg og gripe i noe, helst kanten barnet falt ut fra.

 

Ved å jobbe med fremdrift på overflaten, og styrking av kroppsbevegelse, kan noen babyer bykse seg fremover i vannet. Dette skjer i løpet av første eller andre semester på kurs. Ved mindre og mindre støtte i kontrollerte former vil barnet utvikle både balanse og nok fremdrift til å forsere distanser på ca. 1 til 2 meter.

 

Klatring opp på matte og opp på kanten er god trening for å kunne komme seg i sikkerhet. Når barnet er ca. 18 måneder bør en gradvis prøve å venne barnet til kjøligere vann i et vanlig basseng.

 

Hvor trygg og mottagelig babyen blir for læring er avhengig av hvor ofte de bader. Ved en ekstra badedag i tillegg til kursdagen økes læringseffekten med over 50 %. Dette er ingen garanti for at de kan redde seg selv, spesielt hvis det skjer noe uventet. Derfor er det viktig at du alltid er innenfor rekkevidde.

Vær en god rollemodell for barnet
Det er viktig at foreldre og voksne er gode rollemodeller for barnet. Barn adopterer voksne og andres oppførsel. Dette utgjør det tredje nivået med tiltak dere kan gjøre.

Husk derfor:

  • Vis hvor man kan gå ut før man går ned i vannet

  • Få gode rutiner ved å gå forsiktig ut i vannet

  • Bli kjent med vann ute selv om kursene foregår inne. Ved å forberede barnet på vann i naturen, har de større mulighet til å beholde roen og redde seg selv om ulykken skulle være ute.


Lær HLR
Noen ganger svikter vakthold og svømmeopplæring. Derfor er det viktig med et fjerde nivå for beskyttelse; Lær hjerte og lungeredning på barn. Dette kan bidra til å redde ditt barn eller andres.

 

Barnet må bli vant til å ha på vest, ha god puste- og balansekontroll i vannet og bade jevnlig.

bottom of page