top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

– HØRTE MERKELIGE LYDER

Rebekka Johannessen Litland ble hedret av Norges Livredning-selskap med diplom for å ha reddet et menneske fra drukning.

LYSAKER (Livredderen): – Redderen tildeles diplom for at hun reddet en person fra drukning, sier president Claire Ann Alfonso under hedringen på hovedkontoret.


Holdt seg i bryggekanten

I slutten av juli i fjor var Rebekka Johannessen Litland på jobboppdrag ved Saanum.

Plutselig ble hun brått oppmerksom på noen merkelige lyder. Hun løper mot vannet der lydene kom fra. Da hun kom til båthusene i sjøkanten, oppdaget hun en mann som lå i vannet. Han holdt seg fast i bryggekanten, og trengte akutt hjelp. Mannen hadde falt inne i et av båthusene. Det var for høyt til å kom seg opp på egenhånd.

Rope på hjelp

Mannen tok seg da langs båthuset og ut på den andre siden, og tenkte det var større mulighet for at noen ville høre ham rope på hjelp derfra. På vei ut fester foten seg i et tau, og han klarer ikke å komme seg løs. Han dykker for å prøve å løsne tauet, men får lungene fylt opp med vann. Omsider kommer han seg ut på den andre siden, men foten er fortsatt fast i tauet. Han får heldigvis grep om bryggekanten, men kreftene er på vei til å ta slutt, og kraften i stemmen er begrenset på grunn av vannet i lungene.

Henter hjelp

Rebekka gir beskjed til han at hun skal hente hjelp. Hun vurderer det som umulig å få ham opp over den høye kanten alene. Litland stanser en bil oppe på veien. Det viser seg å være mannens svigersønn og oldebarn, og sammen får de han opp av vannet. Dermed kommer mannen i trygghet og redningsaksjonen er over med godt resultat.

– Hovedstyret i Norges Livredningsselskap berømmer og takker Rebekka for hennes raske og besluttsomme innsats denne dagen, da hun reddet en mann fra druknings-døden, sier president Alfonso til Livredderen.

Hva er redningsdåd?

Norges Livredningsselskap kan gi utmerkelse til personer som har reddet eller gjort forsøk på redning av mennesker fra drukning. Redningen eller forsøk på redning må være innrapportert til Norges Livredningsselskap senest fem år fra hendelsesdato, og være utført innenfor Norges grenser.

Utmerkelsene er forbeholdt de som ikke har redningsarbeid og lignende som yrke. Utdeling skjer ikke til personer som har mottatt annen offisiell belønning. Hovedstyret bestemmer på grunnlag av innhentede opplysninger om utmerkelsen skal tildeles og i hvilken valør.

Selve hedringsseremonien blir ofte avholdt i en kommunestyresal der ordføreren i redderens hjemkommune er vertskap. Den som blir hedret, inviterer sin familie/nære venner med til seremonien. De som er blitt reddet er ofte til stede under hedringen.

Det er tre valører for hedring:

• Diplom • Sølvmedalje • Gullmedalje

Media og presse blir alltid invitert for å dekke begivenheten.


Vet du om noen som burde blitt hedret, eller om du ønsker mer informasjon om redningsdåd, kontakt oss på: redningsdad@livredning.no

65 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page