top of page
  • Redaktør#1

Bjørg har undervist tusenvis i babysvømming

Ildsjel Bjørg Thorell Krabbedal (65) i Norges Livredningsselskap har jobbet med drukningsforebyggende arbeid i over 30 år.

LIVREDDEREN (Bergen): – Jeg mener at det er veldig viktig med god svømmeundervisning og opplæring i vann for alle som bor i dette vannrike landet, sier ildsjel og visepresident Bjørg Thorell Krabbedal i Norges Livredningsselskap (NLS) til Livredderen.


I perioden 1988-2016 har ildsjelen Krabbedal holdt babysvømmingskurs for Bergens minste, hvor tusenvis av babyer har blitt kyndig veiledet i bassenget.

Babysvømming

Den ekte bergenseren begynte som instruktør i 1987, og holdt det gående til 2016 hvor hun måtte gi seg på grunn av sterk utviklet klorallergi.

– Dette har vært min vei innen det drukningsforebyggende arbeidet, og la barn å bli trygge i vann, sier hun, men er utdannet frisør og har fagbrev i kontorfag.

Det var 20 babyer med foreldre på hvert kurs. Det gir tusenvis av timer i det varme klorvannet med betatte foreldre og sprellende barn som koser seg i det våte element.

– Dette var en fin periode og jeg savner barna den dag i dag, sier hun melankolsk.

Krabbedal mener jobben Norges Livredningsselskap har gjort – i samarbeid med andre – med å gi norske barnehagebarn gratis tilbud til basseng er særdeles viktig.

– Det at barn får god vanntrygghet og etterhvert klarer å redde seg selv og andre i vannmiljøer har vært mitt mantra gjennom hele livet, sier hun.


Hedre helter

En av bærebjelkene i NLS er å hedre innbyggere som redder medmennesker i vannmiljøer. Krabbedal er med på hedringer av helter i Livredningselskapet.

– Det er så givende for meg å møte de forulykkede og redderne sammen, sier hun, og legger til at det ofte blir sterkt følelsesmessige menneskemøter.

– Jeg er heldig som får lov til å være en del av dette viktige arbeidet, sier hun.

Per desember har Norges Livredningsselskap hedret 31 personer i 16 hendelser for heltemodig innsats.


Første mesterskap

Det første mesterskapet i livredning – arrangert av NLS – gikk av stabelen i Trondheim i 1988, og ildsjelen fra Bergen var aktiv fra den spede begynnelse.

– Svømmeren som deltok var ti ganger bedre enn oss, men vi hadde håp i «Nordiske grener», men linen ble kastet på land og derfor ble det bronse, sier hun muntert.

Året etter ble mesterskapet i livredning arrangert i Bergen og det ble laggull til Bjørg.

– Jeg er den eneste i historien som har svømt på rygg med bøye, sier hun, og ler.


Dette året var de fleste seniorutøvere bortsett fra åtte utøvere fra Vestby Livrednings-klubb, hvor gjennomsnittsalderen var kun elleve år. Siden har engasjementet og sporten vokst. I dag er det 20 klubber og kretser i NLS med 5.200 medlemmer.

– Konkurranseformen har utviklet seg sterkt siden og inkluderer både svømming med og uten svømmeføtter, torpedobøye, dukke, bøye, line og tau i tillegg til førstehjelp, sier hun og forteller stolt om internasjonale medaljer de siste årene til Norge.


445 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page