top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

Våris kan være veldig kritiskHvert år drukner alt for mange mennesker som ferdes på usikker is, og vårisen er spesielt farlig på grunn av stavformede iskrystaller.

– Denne tiden er spesielt utfordrende på grunn av de stavformete krystallene som omtales som «våris», sier president Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap. Vær obs Når snøen smelter på isen på vårperioden, og solen står høyere på himmelen, da forandres krystallstrukturen i isen. Eksperter mener at det dannes lange vertikale krystaller med dårlig binding mellom krystallene. Krystallene blir hule og fylles gradvis med vann. Prosessen starter på overflaten og jobber seg nedover. – Våris og sterke temperatursvingninger gjør isen usikker, og da må folk vise sunn fornuft og kjenne sitt isvett, sier Alfonso i Norges Livredningsselskap. Norges Livredningsselskap anbefaler alle å lære isvettreglene og mener at folk flest har et behov for økt kunnskap får trygt kunne ferdes på isen. Det gjelder også deg.

Slik tar du deg opp Skulle du være så uheldig å gå gjennom isen er det viktig holde hodet klart. – Bruk fløyte for å få oppmerksomhet. Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg, sier Alfonso. Press vekk eventuell snø og stikk ispiggene hardt ned i isen, trekk deg opp på armene mens du sparker i fra med beina (dersom du ikke har ispigger, men har skistaver, kan disse brukes som primitive ispigger.) Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is. Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken.

Isvettreglene 1. Ha respekt for isen.

2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter.

3. Husk skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr – spesielt ispigger lett tilgjengelig.

4. Gå flere i følge! Gå spredt!

5. Hold deg på sikker is.

6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer.

7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen.

8. Hvis du går gjennom isen, pust rolig, ikke få panikk.

9. Hvis andre går igjennom isen, hold avstand.


33 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page