top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

Nå kan isen være farligHvert år drukner alt for mange mennesker som ferdes på usikker is, og farene øker når temperaturen svinger kraftig. – Sterke temperatursvingninger gjør at isen er usikker, og da må folk vise sunn fornuft og kjenne sitt isvett, sier president Claire Alfonso i Norges Livredningsselskap.

Norges Livredningsselskap anbefaler alle å lære isvettreglene og mener at folk flest har et behov for økt kunnskap å ferdes på isen. Det gjelder også deg.


Farlig is Det er vinter over hele Norge nå, men isen kan være lumsk. – Hvert år drukner det mennesker i Norge fordi de feilberegner isen. Ved å ta noen enkle forhåndsregler kan liv bli spart, sier Alfonso. Hun frykter ulykker. Alfonso frykter at flere vil falle for fristelsen til å gå ut på den ferske isen. Lytt til erfarne fagfolk før du går utpå. – Dette er spesielt alvorlig når snøen legger seg på isen. Det kan gi inntrykk av at isen er trygg, men i realiteten kan isen gi etter om man er på feil sted, sier hun og legger til at forberedelser, utstyr og kunnskap er viktig, og spesielt egne ispigger.

– Alle skal kunne nyte naturen, spesielt på vinteren, men det krever kunnskap og riktig utstyr, sier Alfonso. Hun mener alle bør lære seg isvettreglene i dag.

Bruk fløyte Slik tar du deg opp på sikker is ved egen hjelp: Bruk fløyte for å få oppmerksomhet. Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg. Press vekk eventuell snø og stikk ispiggene hardt ned i isen, trekk deg opp på ar-mene mens du sparker i fra med beina. Dersom du ikke har ispigger, men har skistaver, kan disse brukes som primitive ispigger.

Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is.

Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken.

95 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page