top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

Kulden setter inn flere steder i Norge. Vi minner om isvett.Hvert år drukner alt for mange mennesker som ferdes på usikker is, og farene øker når temperaturen svinger på denne tiden av året. Det første du gjør er å lære deg isvettreglene.

Isvettreglene 1. Ha respekt for isen 2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter 3. Husk skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr, spesielt ispigger lett tilgjengelig. 4. Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredd. 5. Hold deg på sikker is 6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer 7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen. 8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk. 9. Hvis andre går gjennom isen, hold avstand.

Slik tar du deg opp på sikker is ved egen hjelp Bruk fløyte for å få oppmerksomhet. Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg. Press vekk eventuell snø og stikk ispiggene hardt ned i isen, trekk deg opp på armene mens du sparker i fra med beina (dersom du ikke har ispigger, men har skistaver, kan disse brukes som primitive ispigger.) Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is. Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken. Trygg tur!

26 visninger0 kommentarer
bottom of page