top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

Iskald badeglede i MjøsaDet begynte med at gymsalen og garderobene skulle rehabiliteres for fire år siden, og siden har elevene vent seg til innsjøen Mjøsa i takt med gradestokken.

LILLEHAMMER (Livredderen): – I dag er det minus 5 i lufta og 4,5 grader i Mjøsa, sier koordinator Bente Wäinösdatter Laakso (62) ved Vingrom Skole. 7. klasse ved Vingrom Skole utenfor Lillehammer er hakket tøffere enn andre elever. De bader i innsjøen Mjøsa hver torsdag klokken 10.00 uansett temperatur.

Fire år siden Det hele startet for fire år siden da gymsalen skulle rehabiliteres og ungene måtte ha gymnastikk ute i naturen. Lærerne måtte være kreative og finne nye løsninger. – Vi etablerte en tverrfaglig tilnærming rundt isbadingen med integrering i læreplanen og drar dette inn i andre fagområder som norsk, engelsk og matematikk, sier Laakso.

Hun sier at elevene skal bli kjent med sin egen kropp i disse ekstreme omgivelsene, men at dette er frivillig for alle elever. – Elevene er under nøye oppsyn, og går puljevis ut i det kalde vannet, sier lærer Rannei Grimstad (60) og legger til at alt logges for videre utvikling av konseptet. Elevene i første klasse bader to ganger i uka i Mjøsa den første måneden etter skolestart, og de følger en gitt progresjon. De yngste i førsteklasse begynner med å fargelegge NiLS, som er maskoten til Norges Livredningsselskap. En kontrollert tilnærming er viktig for aksept.

Forsikring mot drukning Så langt i år har 75 mennesker druknet i Norge, og så mange som 14 druknet i oktober, ifølge Redningsselskapet som har overtatt drukningsoversikten i landet. – Å bade i Mjøsa i kaldt vann er den beste forsikringen mot drukning. Det er ute i kaldt vann de dødelige drukningsulykkene skjer, sier Laakso.

Hun har drevet med kursvirksomhet i regionen i 45 år og er en av initiativtagerne til at isbading står på timeplanen på Vingrom Skole. – Skolens hovedfokus er at elevene skal lære seg å kontrollere en uforutsett situasjon, og ikke minst egen pust når de blir utsatt for det iskalde vannet, sier Laakso. Laakso ønsker at konseptet skal gjelde alle skoler i hele Norge for en viktig mestring. – Det hjelper lite at svømmeopplæringen skjer innendørs i et varmt basseng, når drukningene skjer ute, sier hun alvorlig.

Ungene fryder seg Ungene fryder seg og viser tydelig stolthet over å mestre. Flere foreldre bivåner fra land mens barna isbader i Mjøsa, og de er svært imponerte over egne og andres barn. – Det er tøft å gjøre dette, men de har en gradvis tilnærming, sier pappa Raymond Olsen. Elevene bruker ikke våtdrakt, fordi ingen bruker dette naturlig i hverdagen. Pappa Olsen forteller at barna også må forsere en striere elv like ved skolen og hoppe fra båt på sommeren for mestring med og uten redningsvest. – Dette er nå implementert inn i skolens egen læreplan, og neste års førsteklassinger er allerede ivrige etter å få vite når de skal få bade i Mjøsa, sier Bente Wäinösdatter Laakso.

197 visninger0 kommentarer
bottom of page