top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

Lærer livredning til barnNi barn i alderen 7-8 år sitter påkledd på kanten av bassenget og skal straks kaste seg fullt påkledd i vannet.

STOKKE, VESTFOLD (Livredderen): – I dag lærer barna å kjenne på følelsen av å bade med klær, for at de skal kjenne hvordan en reell situasjon kan være, sier hovedinstruktør Åse Sværen i NLS Vestfold Krets.

Grunnleggende læring

Barna sitter som tente lys på bassengkanten, men kløen i kroppen viser at de har mest lyst til å kaste seg i vannet. Men først skal de lære grunnleggende livredning.

– Det første dere må tenke på er deres egen sikkerhet, sier Sværen, og legger til at barna kan bruke hva som helst som forlenget arm i en redningssituasjon.

– Det er viktig at den som trenger hjelp ikke skal kunne få tak i deg, sier hun, og forklarer at den som er i nød kan dra «hjelperen» under vann i panikk. Barna nikker anerkjennende og vi kan se at kunnskapen absorberes hos 7-8-åringene.

– Barna elsker å ha livredning når de skal bade med klær på, sier Monica Belaska Ustad i NLS Vestfold Krets til Livredderen. Entusiasmen hos barna er til å ta og føle på i Bokemoa Svømmeanlegg denne tirsdagskvelden.

Trygghet i små grupper

Mamma til Mille (7) – Elise Aumo (36) – sitter i gangen utenfor svømmehallen, og sier at det er positivt at datteren får en annen læring enn den de selv kan gi barna.

– Dette er læring gjennom lek som gir trygghet i små grupper, sier Aumo.

– Det å beherske vann i ansiktet er viktigste læringen, sier bestemor Sonni Wilhelmsen. Hun følger sitt barnebarn til livredningskurset og har selv vært aktiv svømmer. Wilhelmsen mener at flere barn vegrer seg mot å få vann i ansiktet.

Totalt 600 barn

600 barn lærer litt livredning i NLS Vestfold Krets hvert år.

– Barna har kun en time livredning der frie luftveier med sideleie og svømming med klær som en obligatorisk del av kurset, sier leder Louis Belaska Ustad. NLS Vestfold Krets har lært 13.000 barn å svømme de siste 13 årene i Vestfold. Kretsen har kurs fra babyer på åtte uker til under opptil elleve år, og lærerkurs med prøve både ute og inne årlig.

208 visninger0 kommentarer
bottom of page