top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

Fra svømmer til livredderHer ser vi Matias Braathen Kildal som har meldt overgang fra å være ren svømmer til livredder.

Matias B. Kildal (15) svømte frem og tilbake i et basseng i åtte år, før han meldte overgang som livredder i NLS Romerike Krets. – Det er veldig mange ting å huske på i livredning, og det handler ikke bare om å svømme frem og tilbake, sier Matias Braathen Kildal (15) til Livredderen. Norges Svømmeforbund har 65.000 medlemmer. Norges Livredningselskap har 5.500 medlemmer, hvorav ti prosent er livreddere fordelt på ulike klubber og kretser. Mer enn svømming Under norgesmesterskapet i livredning dukker det opp flere rene svømmere som melder overgang til livredningssporten, da nåløyet i svømming oppleves som lite. – Disse utøverne er med på å heve nivået i den rene svømmedelen i livredning, sier landslagssjef Svein-Harald Afdal til Livredderen, men advarer; – Men dette er ingen «walk in the park» fordi en livredder er så mye mer enn bare svømming, og kan i enkelte øvelser være mye mer teknisk krevende, sier Afdal. Han tror både svømmere og livreddere kan jobbe sammen om en god utvikling. Mange fordeler Femtenåringen Matias B. Kildal var medlem i Skjetten Svømmeklubb i syv år, men har nå meldt seg ut av svømmeklubben og inn i livredningsklubben NLS Romerike. – Du har en stor fordel med bakgrunn som ren svømmer og henger ikke etter på treningene i livredning, sier han. Han mener det er effektfullt å kombinere erfaringene fra lange svømmeøkter med livredningsøvelsene. Han nevner øvelsen 200 meter hinder som et eksempel hvor rene svømmere har en stor fordel innen livredning. Kildal deltok på norgesmesterskapet i livredning i mars og vant også de øvelsene som ligger nærmest ren svømming i klassen ungdom. Den store forskjellen Sørum-gutten hadde faktisk sin første livredningsøvelse rett før jul i Romerike. Han mener at å kaste bøye, hente dukker på bunnen av bassenget, kaste line og svømme hinder under vann har vært utfordrende for en ren svømmer. – Livredning er veldig morsomt og variert, sier han og legger til at han jobber hardt med å beherske livredningsdelen med alle tilleggsmomentene i hans nye sport.


374 visninger0 kommentarer
bottom of page