top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

Reddet 13-åring i fjor, nå blir de hedretBilde fra venstre: Elin Gullaksen, Iselin Hielm, Øyving Haukland, politimester Hans Vik Arnvid Brustveit og varaordfører Bjørg Tysdal Moe, Stavanger kommune.

Sammen med stefar, Øyvind Haukland, reddet Iselin Hielm en 13-åring fra drukningsdøden i september i fjor. Det var så vidt de klarte å berge gutten til land på Borestranda i Stavanger, uten at det gikk ille med dem selv. Silje, Øyvind og Siljes mor var på stranden og skulle kose seg. Plutselig var det noen som varslet om at det var en gutt som holdt på å drukne ute i vannet. Silje la straks på svøm ut mot det stedet hun så at gutten var. Hun var i selskap med to andre personer, en av disse var Øyvind.

Det var mye bølger, og stranden var skiltet med advarsel om sterke strømmer og periodevis høye bølger. Silje svømte alt hun kunne mot det stedet hun sist hadde sett gutten. Hun var nå kommet ca. 70 m ut da hun fikk øye på gutten som lå å fløt med ansiktet ned i vannet. De andre personene hadde snudd pga de vanskelige forholdene, men Silje ga seg ikke. Hun fikk tak i gutten og startet å ilandføre gutten mot land.

Det var store bølger som slo over dem, og etter kort tid merket hun at hun ble helt utslitt. Hun ropte på stefaren sin at hun ikke klarte mer. Øyvind kom til og fikk tak under guttens arm. Sammen jobbet de hardt for å få gutten innover. Strømmen og bølgene gjorde at det ble ekstremt vanskelig for dem.

– Periodevis var det veldig høye bølger der ute, ekstremt sterk strøm og bølgene slo over hodene våre. Vi følte hele tiden at vi ble dratt tilbake. Før jeg fant bunnen var det nifst. Da jeg fikk fotfeste gikk det lettere, og vi kom raskere mot land. Det kom flere til ved strandkanten, sier Haukland til Aftenbladet.

Denne redningsdåden fortjente en hedring og den 9. februar ble hun og Haukland hedret på Stavanger politistasjon av politimester Hans Vik, bataordfører og Norges Livredningsselskap (NLS).

Redningsdådkoordinator, Elin Gullaksen, og Arnvid Brustveit stod for hedringen på vegne av organisasjonen. – Hovedstyret ved NLS har kommet frem til at redderne tildeles Norges Livredningsselskaps Sølvmedalje med diplom, leste Gullaksen fra diplomet.

– Dere satte deres eget liv i fare og utførte en redningsdåd under vanskelige forhold. Dette er en innsats som har krevd betydelig mot, innsikt og risiko for dere som reddere, utdypet Brustveit.

– Hadde det ikke vært for Iselin og Øyvind sin snartenkte handlemåte, kunne hendelsen fått en tragisk utgang. Hovedstyret av Norges Livredningsselskap berømmer Iselin Hielm og Øyvind Haukland for fremragende utført jobb og gratulerer med innsatsen, avsluttet Gullaksen.

Begge redderne var overveldet over oppmerksomheten, men også betenkte og fokusert på at de ville lære av hendelsen. – Sølvmedaljen henger høyt hos oss, så vi er veldig stolte av den innsatsen disse to gjorde. Det er viktig å ha respekt for havets krefter, men til gjengjeld er det også viktig å få en lykkelig slutt.

Haukland innrømmer at hendelsen gikk mer inn på han en han først trodde. Han selv er oppvokst i området og har vært mye på Borestranden opp igjennom tidene. Nå advarer han og Iselin andre om ta skiltingen på alvor.

– Det er lett å bare gå forbi skiltene som varsler om strømninger og bølger. Jeg trodde jeg kunne stole på mine egne ferdigheter, forteller Iselin.

– Der ute i sjøen er noe helt annet enn å svømme i et basseng, hadde det ikke vært noen andre der måtte jeg ha sluppet gutten for å redde meg selv, utdypet hun. Både hun og stefaren sitter igjen med en veldig stor respekt for sjøen, men tror ikke at andre folk helt skjønner hvor ille det kan gå.

130 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page