top of page
  • Forfatterens bildeNorges Livredningsselskap

Reddet 6-åring fra å drukneFra vestre: Katya Grenness, Siv Lotterud, Philip N. Bakken, Katarina Benedicte Lie, Linda Melander, Douglas Eliasson og Ordfører Kamilla Thue.

Douglas og Philip reddet 6 år gamle Katarina Benedikte fra å drukne i en elv i 2015. Det var helt på sin plass at de unge heltene ble hedret i februar.

Det var på våren i 2015 at Douglas Eliasson og Philip Nygård Bakken stod og fisket ved en elv i Vestmarka i Eidskog. Plutselig oppdaget de en jente som kom flytende ned elva. Det var helt tydelig at hun ikke kunne svømme. Begge guttene reagerte raskt og løp nedover elven for å forsøke å redde jenta. De fant til slutt et tre som de kunne lage en «forlenget arm» ut ifra ved å holde i hverandre. –Vi visste at det var litt dypt der hun fløt så vi ville ikke at det skulle gå utover oss også. Derfor løp vi oppover elva for å finne et sted hvor vi kunne stå og hvor det ikke var så dypt i vannet. Der fant vi ut at jeg skulle holde i treet og Douglas i meg, også prøvde vi bare å få tak i henne, fortalte Philip Nygård Bakken. Dermed fikk de tak i seksåringen ute i det kalde elvevannet og dro henne på land. Da jenta var på land, fulgte de henne hjem til foreldrene og historien fikk på alle måter en lykkelig slutt. Det viste seg at jenta hadde falt uti elven etter lek i vannkanten og hadde blitt tatt av strømmen. Guttene var ikke fullt ut svømmedyktige på tidspunktet da de reddet jenta, men hadde lært om livredning på skolen. Dette kan ha reddet livet til Katarina Benedikte.

Norges livredningsselskap har lang tradisjon i dele ut utmerkelser til personer som redder andre. Det var aldri noen tvil om at de to guttene fortjente å bli hedret. Torsdag 9. Februar var dagen hedringen fant sted. To år etter hendelsen inviterte ordføreren i Eidskog, Kamilla Thue sammen med Norges Livredningsselskap til en høytidelig seremoni for å hedre guttene.

– Det er en stor ære for oss fra NLS å få være her i dag for å hedre dere og deres heltemodige innsats, åpnet styreleder i Glåmdal krets, Siv Lotterud, hedringen med. Hun var ansvarlig for hedringen sammen med styremedlem Linda Melander. – Dere handlet som profesjonelle livreddere og gjorde alt helt riktig. Det sitter nok en familie her i dag som er veldig takknemlig for den innsatsen dere gjorde, sa Lotterud. Det betyr veldig mye det dere gjorde. Det er lett å bli handlingslammet i en krisesituasjon, men dere viste stor handlekraft og snarrådighet. Dere tok ansvar når noen var i nød, og NLS har veldig stor respekt for det dere gjorde og vi har den glede av å hedre dere i dag.

Begge guttene ble tildelt Norges Livredningsselskaps diplom for innsatsen de gjorde.

– Hadde det ikke vært for reddernes snartenkte handlemåte, kunne hendelsen fått en tragisk utgang. Hovedstyret av Norges Livredningsselskap berømmer Douglas Eliasson og Philip Nygård Bakken for fremragende utført jobb og gratulerer med innsatsen, leste Lotterud fra diplomet de fikk.

Det var ingen tvil om at stemningen under hedringen var preget av at alle de involverte i hendelsen var barn. Redningsdådkoordinator i NLS, Elin Gullaksen, forteller at det ikke er så rart.

– Det er jo sjelden at barn redder barn, så denne historien er spesiell. Guttene gjorde alt riktig og dette er et forbilledlig eksempel på hvordan man skal redde et annet menneske. Det de gjorde var helt fantastisk, sier Gullaksen.

NLS har stort fokus på egen sikkerhet og forlenget arm på sine kurs, noe også skolen til guttene har hatt som fokus fortalte Katya Grenness, rektor fra Eidskog Montesoriskole. Hun var også tilstede for å hedre guttene og hun var veldig stolt, for guttene gjorde akkurat det som både skolen og NLS forsøker å lære barn og unge.

Katarina Benedikte Lie, nå åtte år, var til stede under hedringen sammen med foreldrene sine. Hun syntes det var helt på sin plass at redningsmennene hennes fikk utdelt en pris.

– Det syns jeg faktisk var ganske flott, det burde de, for når man har fått en pris da vet man at man har gjort noe bra, sa Katarina Benedikte til NRK.

Guttene som ble hedret syntes det føltes bra. De blir beskrevet som beskjedne, men det var tydelig at hedringen satte spor. I etterkant når de ser tilbake forteller de at de egentlig ikke tenkte noe videre over det de hadde gjort, de var bare glad for at hun klarte seg. – Vi gjorde bare det vi tenkte, men det er jo både fint og gøy å bli hedret, avsluttet Douglas.

98 visninger0 kommentarer
bottom of page